Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Baby Swimming


Πριν 1,5 χρόνο αναρωτιόμουν τι δραστηριότητα μπορώ να κάνω με τον 6 μηνών μπομπιράκο μου, που το μόνο που έκανε ήταν μαμ, κακά και νάνι. Και το βρήκα! Baby swimming, η αγαπημένη δραστηριότητα για τον Νικόλα μου μέχρι σήμερα. Το απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο και τα οφέλη του πολλά.
Tα προγράμματα κολύμβησης σε βρέφη και νήπια υποστηρίζουν τη γενικότερη ανάπτυξη των βρεφών, επιδρώντας θετικά στην κινητική, μυϊκή και νευροψυχική ανάπτυξη τους.
Με την κολύμβηση, τα παιδιά αποκτούν προσαρμοστικότητα στα ερεθίσματα, θάρρος και υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πια ανεξάρτητα. Παράλληλα ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό τους σύστημα, ενώ ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει τον μυϊκό τους τόνο και τους δημιουργεί μια αίσθηση χαλάρωσης. Η συμμετοχή των γονιών ενδυναμώνει την σχέση μεταξύ γονιού-παιδιού ενώ, διαμέσου της επαφής με τα άλλα βρέφη, αναπτύσσεται η προσωπικότητα του παιδιού, η κοινωνικότητά του, αλλά και η ευφυΐα του. Το ευχάριστο περιβάλλον της πισίνας σε συνδυασμό με την άσκηση μέσω παιχνιδιού, προσφέρει μια διασκεδαστική και απολαυστική εμπειρία στα παιδιά. Τέλος, σημαντικό στοιχείο είναι η εκμάθηση βασικών κολυμβητικών κινήσεων και δεξιοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο ασφαλή στο νερό.

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ενα παιδί την κολύμβηση είναι : "Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο". Τα μωρά αντανακλαστικά κινούν την επιγλωτίδα τους και έτσι κρατούν την αναπνοή τους χωρίς να καταπιούν νερό. Αυτή η αντανακλαστική ιδιότητα χάνεται όσο μεγαλώνουν και αυτός είναι ενας λόγος που η εκμάθηση κολύμβησης πρέπει να ξεκινά απο τους 6 μήνες.

Στην πράξη όμως. Τι κάνουμε στο baby swimming;
Μπαίνουμε στην πισίνα γονιός και παιδί. Συνήθως είναι ομάδες μέχρι 5 παιδιά. Ο/Η δάσκαλος δείχνουν ασκήσεις τις οποίες μιμούνται οι γονείς με τα παιδιά. Οι κινήσεις αυτές συνοδεύονται απο τραγουδάκια και είναι ενδιαφέρουσες για το μωρό. Κουνάμε τα χεράκια μας και τραγουδάμε μια ωραία πεταλούδα, Βάζουμε τα αυτάκια μας μέσα στο νερό για να ακούσουμε τον bob σφουγγαράκι, κουνάμε δυνατα τα πόδια μας για να ξυπνήσουμε όοοολα τα ψαράκια, περπατάμε γύρω γώρω στο σκαλάκι της πισίνας τραγουδώντας "περπατω περπατω μες στο δάααασος..." και το αγαπημένο μας μαγικό χαλι! Ανεβαίνουμε σε ενα χαλί που επιπλέει στην μέση της πισίνας και κάνουμε βουτιές!!!
Οι σύλλογοι και τα κολυμβητήρια που κάνουν baby swimming είναι αρκετοί. Τουλάχιστον στην Αθήνα.

Προτιμάμε πισίνες που καθαρίζονται με όζον και είναι δίχως χλώριο. Έχω διαβάσει πολλές έρευνες που λένε οτι το χλώριο σε τόσο μικρή ηλικία μπορεί να προκαλλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά. Βέβαια υπάρχουν και πισίνες με χλώριο, πιο φτηνές κιόλας, αλλά εγώ τις φοβάμαι...Ποιος ξέρει...

Μερικά link:
Με αυτα και μ' αυτά ανυπομονώ για το επόμενο μάθημα που είναι σε 2 ώρες. Πάω να ξεκινήσω τις ετοιμασίες μου.
Τα λέμε!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...