Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Θηλασμός. Τι; Πως; Πόσο;



Αρχίζω με την εξής πρόταση: Όποιος θεωρεί οτι ο θηλασμός είναι κάτι εύκολο είναι γελασμένος. 

Και συνεχίζω... (ακολουθεί post σεντόνι!)

Τα παλιά τα χρόνια ο θηλασμός ήταν κάτι φυσιολογικό, κάτι που πρόσφεραν απλόχερα όλες οι μαμάδες στα παιδιά τους. Τα τελευταία χρόνια μερικοί το θεωρούν ταμπού, άλλοι ταλαιπωρία, άλλοι βαρετό, άλλοι παλιομοδίτικο.


Τα οφέλη του θηλασμού είναι πάρα πολλά. Βοηθάει στην σωματική υγεία (σε τόσους τομείς που αρκούν να γεμίσουμε σελίδες), στην ηθική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και την μαμά, σωματικά αλλά και ψυχικά.

Ο θηλασμός είναι τέχνη. Δεν είναι κάποιο ένστικτο που με το που θα αγκαλιάσει μια μαμα το παιδί της, θα ξεκινήσει να θηλάζει. Θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Έχει δυσκολίες που ΟΛΕΣ αντιμετωπίζονται. Αν μια μητέρα θέλει να θηλάσει μπορεί, ακόμα και αν "δεν έχει γάλα", έχει εισέχουσες θηλές, έχει μικρές θηλές, έχει ανύπαρκτες θηλές, έχει γεννήσει πρόωρα, ξεκινήσει δουλειά άμεσα, είναι άρρωστη, πονάει και δεν ξέρω γω τι άλλο. Όλα διορθώνονται, "απλά" θέλει κόπο. Ακόμα και οι τυχερές μαμάδες, υπάρχουν και αυτές, που το παιδί θηλάζει αμέσως, δυσκολεύονται μέχρι να βρούνε την σειρά τους.

Γιατί είναι δύσκολο στην αρχή;


  • Είναι δύσκολο γιατί το μωρό μέχρι να εγκατασταθεί ο θηλασμός, θέλει και πρέπει να θηλάζει συνέχεια. Πολύ ξενύχτι.
  • Είναι δύσκολο γιατί κανείς δεν έχει δείξει σε μια μαμά πως να θηλάζει.
  • Είναι δύσκολο γιατί έχει το άγχος, πίνει αρκετά; Μήπως πεινάει; Παίρνει αρκετό βάρος; 
  • Είναι δύσκολο γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό των συγγενών, γιατρών, ναι γιατρών, φίλων θα ακουσετε το εξής: Δώσε ξένο γάλα.
  • Είναι δύσκολο αν το παιδί μπει θερμοκοιτίδα.

Αν όμως η μαμά ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, τότε κατα την  γνώμη μου είναι άξια επαίνων. Τότε θα έχει κερδίσει μια εμπειρία ζωής που θα της μείνει αξέχαστη. Μια εμπειρία που μάλλον θα την εκτιμήσει αφού σταματήσει να θηλάζει.

Πως θηλάζουμε:


  • Πριν το θηλασμό κάντε ένα ζεστό ντους ή ακουμπήστε στο στήθος μία κομπρέσα με χλιαρό νερό. Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ στο στήθος. Με αυτόν τον τρόπο εκλύεται οξυτοκίνη που, κάνει το γάλα να ρέει.
  • Το μωρό πρέπει να είναι ήρεμο, και να μην έχει λυσσάξει στην πείνα. 
  • Το μωρο πρέπει να  το κρατάμε έτσι ώστε σωμα και κεφάλι να είναι στην ίδια ευθεία. Να μην κρατάμε το παιδί ανάσκελα, με κεφάλι γυρισμένο στο στήθος. Πρέπει να είναι όλο γυρισμένο προς εμάς, να ακουμπάει η κοιλιά του με αυτή της μαμάς και το κεφαλάκι του στο στήθος, σε τέτοιο ύψος έτσι ώστε η μυτη του να είναι στο ύψος της θηλής.
  • Με το ελεύθερό της χέρι η μαμά ανασηκώνει ελαφρά το στήθος. Το υποστηρίζει με τα δάχτυλά της από κάτω και από πάνω. Τα δάχτυλα βρίσκονται μακριά από τη θηλαία άλω (το καφέ του στήθους).
  • Η μαμά πρέπει να νοιώθει άνετα και να μην είναι σε άβολη στάση.  Ξέρω όλα αυτά ακούγονται σαν yoga και αυτό είναι ενα μέρος της δυσκολίας. Αν όμως βρείτε την στάση που σας βολεύει, όλα καλά:)
  • Ακουμπάμε το άνω χείλος του μωρού, την μυτούλα του με την θηλή έτσι ώστε να του δώσουμε το ερέθισμα. 
  • Το μωρό πρέπει να πιάσει το στήθος και να έρθει προς αυτό και όχι το αντίθετο. Το μωρό ανοίγει διάπλατα το στόμα και τότε μόνο το βοηθάμε, φέρνοντάς το λίγο προς εμάς.
  • Το μωρό θεωρούμε ότι έχει πιάσει καλά το στήθος όταν δεν έχει πιάσει μόνο την θηλή αλλά και την θηλαία άλω.

Είναι πολύ σημαντικό η μαμά να καταλάβει πως πρέπει να ταίζει το μωρό, πως να το κρατάει και να καταλαβαίνει αν έχει πίασει καλά το στήθος. Είναι κάτι που πρέπει φεύγοντας απο το μαιευτήριο να σας είναι ξεκάθαρο. Έτσι θα αποφευχθούν τραυματισμοί που έχουν σαν αποτέλεσμα προσωρινή διακοπή του θηλασμου, σίτηση με μπιμπερό που οδηγεί σε πλήρη διακοπή του θηλασμού.
Ένα μωρό που δοκιμάζει μπιμπερό είναι πολύ πιθανό να μην θελει το στήθος μετά. Το μπιμπερό είναι έυκολο και το προτιμά, κάτι που έχει αποτέλεσμα να ξεχάσει πως θηλάζουν. 
Ζητήστε όταν γεννήσετε rooming-in δηλαδή να έχετε το μωρό μαζί σας και να το θηλάζεται αποκλειστικά.

Επίσης κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τα παιδιά που θηλάζουν ακολουθούν άλλες καμπύλες ανάπτυξης. Οι καμπύλες ανάπτυξης των μωρών, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από παιδίατρους και γονείς για την εκτίμηση της υγείας και της ευημερίας των παιδιών. Αρχικά, οι καμπύλες βασίζονταν σε παιδιά που τρέφονταν με εξανθρωποποιημένο γάλα αγελάδας και επειδή τα παιδιά που τρέφονται με ξένο γάλα μεγαλώνουν διαφορετικά από τα παιδιά που τρέφονται με μητρικό γάλα, οι αποφάσεις που παίρνονταν με βάση αυτές τις καμπύλες ήταν πολλές φορές λανθασμένες. Ζητήστε λοιπόν το παιδί σας να το αξιολογούν με τις σωστές καμπύλες ανάπτυξης.

Αντιμετώπιση προβλημάτων:

Θα μιλήσω απο την προσωπική μου εμπειρία μιας και το μωρό μου γεννήθηκε πρόωρα και πέρασε τους πρώτους μήνες στην μονάδα, οπότε αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα θηλασμού.

Αδυναμία θηλασμού

Αν το μωρό είναι πολύ αδύναμο για να θηλάσει μην απογοητεύεστε. Θα θηλάσει αργότερα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Στην περίπτωση αυτή η λύση είναι οι αντλήσεις. Δηλαδή το γάλα το αντλούμε με θήλαστρο. Έτσι το μωρό δεν χάνει το γάλα της μαμάς. Έρευνες λένε ότι το γάλα της μητέρας που έχει γεννήσει πρόωρα έχει διαφορετική σύσταση, που προσφέρει στο παιδί ότι χρειάζεται.  Κρίμα δεν είναι να το χάσει;
Αν λοιπόν μια μαμά χρειαστεί να αντλεί το γάλα της συστηματικά (λόγω προωρότητας ή για άλλους λόγους), η λύση είναι νοσοκομειακό θήλαστρο. Αυτά ενοικιάζονται. Μην νομίζετε ότι είναι τίποτα σιχαμένα, βρώμικα που έχουν περάσει 1000 χέρια. Είναι μηχανήματα στα οποία μπαίνουν καινούρια ανταλακτικά για κάθε μαμά. 
Η μαμά πρέπει να παίρνει το μωρό αγκαλιά συνέχεια, έτσι ώστε να δίνεται ερέθισμα στον εγκέφαλο. Επίσης όταν αντλεί πρέπει να σκέφτεται το μωρό της και οτι το θηλάζει. Οι αντλήσεις πρέπει να γίνονται κάθε 3 ώρες και οπωσδήποτε μια νυχτερινή. Το γάλα το βάζουμε σε ειδικά δοχεία/σακουλάκια, όχι ουροσυλλέκτες και το καταψύχουμε. Όταν είναι να το δώσουμε στο μωρό το αποψύχουμε στην συντήρηση και το ζεσταίνουμε μπεν-μαρί. Διατηρείται μέχρι 4 μήνες στην κατάψυξη. Αυτή είναι η λεγόμενη τράπεζα γάλακτος που είναι εξαιρετικά χρήσιμη και σε μαμάδες που θα γυρίσουν σύντομα στην εργασία τους.

Μειωμένη παραγωγή γάλακτος

Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλά φυτικά σκευάσματα που βοηθούν. Μαγιά μπύρας και τριγωνέλα. Τα βρίσκετε στο φαρμακείο. Επίσης υπάρχει και ένα κανονικό φάρμακο που βοηθάει, αλλά δεν θα θελα να το πω απο εδω μιας και χρειάζεται ιατρική συνταγή και θα ήταν αφελές να το συστήσω έτσι απλά. Tα σκευάσματα τα παίρνουμε με μέτρο γιατί μπορεί η απότομη υπερπαραγωγή γάλακτος να προκαλέσει μαστίτιδα. Επίσης, η ζήτηση καθορίζει και την παραγωγή! Όσο περισσότερες φορές βάζουμε να θηλάσει το παιδί τόσο περισσότερο γάλα παράγουμε!

Το παιδί δεν πιάνει το στήθος, σύγχυση θηλών

Και εδω χρειάζεται πολύ υπομονή. Πρέπει να μην απογοητεύεστε και να προσπαθείτε συνεχώς. Το μωρό πρέπει να είναι ήρεμο και δεν πρέπει να το πιέζετε. Υπάρχουν κάποια μπιμπερό όπως το calma της medela που για να φάει το παιδί πρέπει να ρουφήξει, όπως και με τον θηλασμό. Προτιμήστε αυτά. Επίσης υπάρχουν κάποια συστηματα Supplemental Nursing System που βοηθάνε το παιδί να αρχίσει να θηλάζει.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως πέτρωμα στήθους μαστίτιδα, υπερπαραγωγή, αλλά ευτυχώς δεν έχω απο αυτά προσωπική γνώμη έτσι σας παραπέμπω εδώ

Γενικά να ξέρετε ότι υπάρχουν σύμβουλοι θηλασμού, που προσφέρουν δωρεάν τις πολύτιμες συμβουλές τους και πραγματικά επιτελούν έργο! Πάντα θα πρέπει να συνεννοείστε με τον παιδίατρο σας, ο οποίος καλό είναι να είναι υπέρμαχος του θηλασμού, και να παίρνετε μαζί αποφάσεις για το καλό του παιδιού.

Με προβλήματα ή όχι όταν καταφέρετε να θηλασετε θα έχετε κερδίσει πολλές ώρες ξεκούρασης και ύπνου. Θα έχετε γλυτώσει απο αποστειρώσεις πρωινες και μεταμεσονύχτιες. Θα έχετε γλυτώσει άπειρα χρήματα και δεν σας είπα το καλύτερο. Θα χάνετε τα κιλά της εγκυμοσύνης και όχι μόνο με απίστευτη ευκολια! (500 θερμίδες την ημέρα καίει ο θηλασμός!!!) Τώρα αν θα τα ξαναπάρετε πίσω ή όχι, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αχχχχχ, πονεμένη ιστορία.

Happy Breastfeading Mommies!


Χρήσιμα link:
http://www.mitrikosthilasmos.com/
http://thilasmos.gr/index.htm
http://www.lllgreece.org/
http://kellymom.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...