Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αλλαγή Πάνας: Τα βασικά και άλλα…




Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε την πάνα;
Σίγουρα, η αλλαγή την πάνας θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τα ούρα του μωρού σε συνδυασμό με τα βακτήρια που αναπτύσσονται στα κακά του, μπορεί να πληγώσουν το δέρμα του και να συγκαεί το ποπουδάκι του.
Μπορεί η αλλαγή της πάνας να γίνεται πριν το τάισμα ή και μετά. Μπορεί να αλλάζουμε πάνα κάθε φορά που υπάρχουν ούρα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στα νεογέννητα μωρά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε πάνα μέχρι και 12 φορές. Κάνουν κακά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατουράνε ακόμα πιο συχνά. Γενικά, δεν τα ενοχλεί η λερωμένη πάνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθησυχάζουμε. Η συχνότητα της αλλαγής της πάνας στα νεογέννητα, γενικά μας κάνει να προτιμάμε πάνες μιας χρήσης και όχι υφασμάτινες.
Καλό είναι να ελέγχουμε την πάνα ττου μωρού κάθε δύο ώρες και αν έχει κακά τότε σίγουρα να την αλλάξουμε. Αν πάλι έχει λίγα ούρα μπορούμε να ελέγξουμε ξανά λίγο αργότερα.
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ότι εκτός από το γεγονός ότι με κάθε αλλαγή πάνας  προφυλάσσουμε το μωρό από πιθανούς ερεθισμούς ή συγκάματα,το κάνουμε να νιώθει άνετα!



Θα πρέπει να ξυπνήσουμε το μωρό μέσα στη νύχτα για να του αλλάξουμε πάνα;
Η αλλαγή της πάνας θα πρέπει να γίνεται τακτικότατα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξυπνάμε το μωρό για να το αλλάξουμε. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Κάποιες μάλιστα φορές η λερωμένη πάνα κάνει το μωρό να νιώσει άβολα και να ξυπνήσει από μόνο του.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καλό θα είναι να μην αναστατώσουμε το μωρό. Έτσι, μπορούμε να αλλάξουμε την πάνα του μέσα στην κούνια, να έχουμε το φως χαμηλωμένο και να την αλλάξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν τώρα είναι τόσο λερωμένο που χρειάζεται αλλαγή ρούχων , σεντονιών κτλ… τότε θα ξυπνήσει όσο ήσυχα κι αν κάνουμε.
Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, εξασφαλίστε την υγιεινή για το δικό σας παιδί και κάντε το να νιώθει άνετα κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
Tips:
Πάντα να αλλάζετε την πάνα του μωρού σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ώρα του ύπνου.
Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες στο μωρό σας, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε κάποια πιο απορροφητική λύση κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας για να αλλάξουμε την πάνα του μωρού;
Το σημείο στο οποίο αλλάζουμε το μωρό μας θα πρέπει να είναι μια ασφαλής περιοχή (αλλαξιέρα, κρεββάτι…), με πλενόμενη ή μη απορροφητική επιφάνεια. Επίσης, πριν το αλλάξουμε θα πρέπει να έχουμε κοντά μας όλα όσα θα χρειαστούμε.
Τι θα πρέπει να έχουμε μαζί μας:

  • Μια καθαρή υφασμάτινη πάνα ή πάνα μιας χρήσης
  • Ένα κάδο με καπάκι για να πετάξουμε τη βρώμικη πάνα
  • Μωρομάντηλα ή βαμβάκι και ζεστό νερό, καθώς και κάποιο σαπούνι χωρίς άρωμα
  • Ειδική κρέμα που προστατεύει το δέρμα ή φαρμακευτική κρέμα, αν το μωρό έχει σύγκαμα
  • Καθαρά ρούχα σε περίπτωση που το μωρό έχει λερωθεί… πολύ
  • Ένα μικρό παιχνιδάκι για να κρατήσουμε το μωρό απασχολημένο και να του αποσπάσουμε την προσοχή



Πως αλλάζουμε την πάνα του μωρού;
Η τεχνική της αλλαγής της πάνας έχει να κάνει με τι πάνα έχουμε επιλέξει… αν είναι υφασμάτινη ή μιας χρήσης. Όσα είδη πάνας υπάρχουν, τόσες είναι και οι τεχνικές.
Η αλήθεια είναι πάντως, ότι αν αρχίσουμε να αλλάζουμε πάνες, σύντομα θα μας γίνει ρουτίνα. Επίσης, θα έχουμε πάρα πολλές ευκαιρίες να εξασκηθούμε, μιας και τα νεογέννητα ξεκινούν με 8-12 αλλαγές στην πάνα κάθε μέρα. Από τις πρώτες κιόλας αλλαγές, θα έχουμε γίνει ειδικοί!


Πώς καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε νούμερο στην πάνα; 
Όλες οι πάνες έχουν πάνω στις συσκευασίες ένα εύρος κιλών. Βέβαια, το κάθε νούμερο επικαλύπτει σε κιλά το επόμενο και αυτό γιατί είναι μόνο ενδεικτικά. Το τι νούμερο θα φορέσει κάθε μωρό εξαρτάται από το ίδιο το μωρό.
Αλλάζουμε νούμερο πάνας όταν βλέπουμε ότι:

  • Αφήνει μεγάλα κενά στο πλάι 
  • Έχουμε διαρροές (!)
  • Τα λάστιχα αφήνουν αχνά σημάδια στο σώμα του


Πώς θα γίνει ευχάριστη διαδικασία η αλλαγή της πάνας και για τους δυο μας;
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο εμείς δυσανασχετούμε καθώς αλλάζουμε πάνα ή κάνουμε μορφασμούς για την οσμή, τόσο και το μωρό δεν θα ευχαριστιέται.
Είναι μια στιγμή που βρισκόμαστε κοντά στο μωρό μας! Μπορούμε να του μιλήσουμε για τα μέρη του σώματός του και να του εξηγούμε τι κάνουμε. Να του τραγουδήσουμε ή να του αποσπάσουμε την προσοχή με ένα μικρό παιχνιδάκι.
Όταν το μωρό μας είναι έτοιμο, ας τελειώσουμε με ένα γλυκό φιλάκι!
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...