Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Κατασκευή: Ένα δέντρο την άνοιξη




Σήμερα βρήκα μια ωραία κατασκευή που θα σας δώσει αφορμές να μιλήσετε με το παιδί σας για την άνοιξη, την αλλαγή της φύσης και την μεταμόρφωση των δέντρων.

Φτιάξτε δεντράκια από χαρτόνι και γεμίστε τα με φύλλα, λουλούδια και καρπούς. Κρεμάστε μια κούνια στα κλαδιά του ή φωλιές πουλιών και σχηματίστε στον κορμό του μια τρύπα από ένα τρυποκάρυδο. Αφήστε την φαντασία σας και κυρίως των παιδιών σας να σας οδηγήσει και να αποκαλύψει τι μορφή θα έχει το δέντρο σας, τι χρώματα θα έχουν οι καρποί του και τι μπορεί να κρύβεται και να φωλιάζει σε αυτό…

Η κατασκευή του δέντρου είναι απλή.

Κόψτε λωρίδες στο χαρτιού μέχρι τα ¾ του μήκους του (τοποθετήστε το οριζόντια).

Κάντε ρολό το χαρτί και σταθεροποιήστε το με ταινία.
Τραβήξτε το κέντρο του ρολού προς τα έξω προσεκτικά στρίβοντας ελαφρά ώστε να βγουν προς τα πάνω τα εσωτερικά ‘κλαδιά’. Αν πάλι θέλετε ένα ψηλότερο δέντρο με κλαδιά που ξεκινούν από κάποιο ψηλότερο σημείο του δέντρου, τραβήξτε το χαρτί προς το κάτω μέρος του κορμού ώστε να δημιουργήσετε ένα ψηλότερο κορμό.
Τεντώστε ή στρίψτε τα κλαδιά ώστε να σταθούν ομοιόμορφα γύρω από τον κορμό. Μπορείτε ακόμα και να κόψετε κάποια από τα κλαδιά σε λεπτότερα… Μια ωραία ιδέα να τσακίσετε τα φύλλα ώστε να έχετε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα φαίνεται εδώ.




Τσακίστε τα κλαδιά προς τα κάτω έπειτα προς τα πάνω και ξανά προς τα κάτω… Σιγά σιγά θα αρχίσει να μοιάζει με δέντρο!



Για να φτιάξετε τη βάση του δέντρου κόψτε έναν κύκλο από ένα πιο χοντρό χαρτόνι και στο κέντρο του έναν μικρότερο κύκλο διαμέτρου ίσο με τον κορμό του δέντρου.


Σχηματίστε έναν κώνο στο κάτω μέρος του κορμού του δέντρου. Στερεώστε τη βάση με κολλητική ταινία.

Το δέντρο είναι έτοιμο, μένει τώρα να του δώσετε ζωή, χρώμα και αρώματα με τα λουλούδια και τους καρπούς.  


Tips:
  • Βάλτε στο δέντρο σας σκίουρους, μαϊμούδες, φίδια, πουλιά, κισσούς, ταΐστρες πουλιών, φραγιάτες.
  • Βάλτε λουλούδια στη βάση του δέντρου και γρασίδι.
  • Επιλέξτε διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου για τα φύλλα σας και ακόμα καλύτερα επιλέξτε πιο περίεργα σχήματα φύλλων, όπως του πλάτανου.
  • Επιλέξτε πολύχρωμα φρούτα βγαλμένα από την φαντασία σας και πολύχρωμα λουλούδια.
  • Αν κάνετε την κατασκευή αυτή με πολλά ενθουσιασμένα παιδάκια διαφόρων ηλικιών, τότε καλύτερα θα ήταν να φτιάξετε μόνη σας τον κορμό του δέντρου, να κόψετε τα φύλλα και τους καρπούς και τα παιδιά να επιδοθούν στο κόλλημα.

Πώς σας φάνηκε;
Και μην ξεχάσετε οτι ο βασικός στόχος της κατασκευής είναι η κουβέντα για την αλλαγή της φύσης την άνοιξη και η ενεργοποίηση του παιδιού να βρεί τι υπάρχει πάνω σε ένα δέντρο.
Ωραία ιδέα θα ήταν πριν ξεκινήσετε την κατασκευή να πάτε μια βόλτα στην εξοχή... εντάξει... σε ένα πάρκο με δέντρα ή ένα άλσος και να ξεκινήσετε εκεί την κουβέντα.

Θα το επιχειρήσετε με το δικό σας παιδί; 

Πηγή:

http://www.ikatbag.com/2010/04/trees.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...